Reik verder dan het strand en snuif het plaatselijke eten, de kunst, cultuur en meer op.
Welkom in Curaçao-of, zoals de plaatselijke bewoners zeggen, “Bon Bini”. Op dit zuidelijke Caraïbische eiland zijn zonnige luchten en azuurblauw water in overvloed, en als een van de meest westelijk gelegen eilanden van de Benedenwindse Antillen biedt Curaçao het hele jaar door zwoele temperaturen en maar heel weinig orkanen.
Maar er is op Curaçao meer te beleven dan bevredigend weer – van een diepere duik in de geschiedenis die geworteld is in de trans-Atlantische slavenhandel, tot het proeven van plaatselijke gerechten terwijl je door de boeiende hoofdstad Willemstad zwerft. Van kunst en cultuur tot buitenactiviteiten, hier zijn de leukste dingen om te doen in Curaçao om alles te beleven wat het te bieden heeft.
- Maak een wandeling over de Koningin Emmabrug, met uitzicht op de Handelskade
De drijvende Koningin Emmabrug, in 1888 genoemd naar een Nederlandse koningin en liefkozend de “Swinging Old Lady” genoemd, zwaait open om schepen de St. Anna Baai in te laten, en verbindt de twee wijken van Willemstad, Punda en Otrobanda (“overkant”). Aan de Punda kant word je begroet door Handelskade, een rij historische gebouwen aan de waterkant die in levendige kleuren zijn beschilderd.
Uitgelicht: Auto Huren op Curacao – Bekijk de mogelijkheden en reserveer
- Zie hoe de landelijke Afro-Curaçaose bevolking vroeger leefde en brood brak in Kas di Pal’I Maishi
Curaçao is een multi-etnische Nederlandse kolonie met een bevolking van ongeveer 150.000 mensen die Papiamento spreken, een Creoolse taal die Portugees, Spaans, Nederlands en Engels mengt, en ook dialecten uit Afrika en van de inheemse Arawak-volken. De meeste Curaçaoënaars zijn echter de nakomelingen van tot slaaf gemaakte Afrikanen, en die vaak over het hoofd geziene erfenis wordt bewaard in Kas di Pal’I Maishi, een traditioneel adobe huis dat typeert hoe zwarte mensen tot 1950 op het platteland van Curaçao leefden.
Dit dorre, met cactussen omzoomde gebied is bijzonder heet, dus draag zonnebrandcrème en beschermende kleding. Een gids legt uit hoe de slavernij het eiland vormde en geeft een rondleiding door het kleine huis, dat omgetoverd is tot een museum met gewone huishoudelijke voorwerpen, zoals poppen, kleding, en kookgerei. Voor een nog meeslepender ervaring schrijf je je in voor een workshop om Pan Sera te maken, een rond brood dat Afro Curaçaoënaars al generaties lang in een stenen buitenoven bakten lang voordat er een bakkerij op het eiland was.
- Ontdek straatkunst met Art Now Tours
Maak een excursie vol stedelijke kunst in Willemstad met Art Now Tours, opgericht door de plaatselijke kunstenares Avantia Damberg. Tijdens de populaire twee uur durende Punda Art Walk tour (zaterdag, 16.30-18.30 uur; $ 10 per volwassene) ontmoet je plaatselijke kunstenaars en ontwerpers, krijg je een inkijkje in de opvallende straatkunst van de buurt – de Punda Wings muurschildering is favoriet – en snuffel je in de pingelende winkeltjes voor sieraden, handwerk en andere plaatselijk gemaakte produkten. Extra rondleidingen verkennen de kunstscène in Otrobanda en Scharloo.
- Krijg een geschiedenisles in het Kurá Hulanda Museum
Dit antropologisch museum ligt op het terrein van een voormalige slavenwerf en koopmanswoning – en bezit de grootste collectie Afrikaanse kunstvoorwerpen in het Caribisch gebied. In Kurá Hulanda krijg je een uitgebreid overzicht van de trotse erfenis van West-Afrikaanse koninkrijken, de schrijnende Midden-Passage, en de wreedheid van de trans-Altantische slavenhandel in de Afrikaanse diaspora, die ook de Amerika’s en de Caraïben omvatte. Maak een bezinnende wandeling door de openlucht beeldentuin, waar vriendelijke eilandkatten wonen en een adembenemend bronzen beeld dat van de ene kant het gezicht van een vrouw toont, en van de andere kant het continent Afrika.
- Breng een groet aan een woonplaatsheld bij het Tula Monument
In augustus van 1795 leidde een zwarte man met de naam Tula een opstand met zijn mede-slaven op het eiland. Als reactie op hun onmenselijke behandeling door de Nederlandse slavenhouders verklaarde Tula: “We zijn genoeg gemarteld. We willen niemand kwaad doen. We willen wel onze vrijheid.” De bloedige opstand duurde meer dan een maand, en duizenden tot slaaf gemaakte mensen werden bevrijd. Na zijn gevangenneming werd Tula echter op 3 oktober 1795 terechtgesteld bij het Rif aan de zuidkust van het eiland in Otrobanda. Daar vind je een monument dat deze vrijheidsstrijder eert.
- Vind natuurlijke remedies in de Dinah Veeris Kruidentuin
Dinah Veeris is de kruidenvrouw van Curaçao, en inwoners en toeristen stromen naar haar winkel voor holistisch gezondheidsadvies en immuniteitsverhogende theesoorten en tonics. Gasten worden uitgenodigd om haar rustige tuinterrein met meer dan 300 plantensoorten te verkennen. Veeris, een opvallende oudere vrouw die een vorstelijke hoofddoek draagt, noemt haar tuin Den Paradera (“de plaats waar je je thuis voelt”) naar de Paraguiri Indianen, die ooit genezende kruiden kweekten aan de oostkant van het eiland.
- Eet als een plaatselijke bewoner in Marshe Bieu
Deze afgesloten openlucht eetgelegenheid in Punda, bekend als de Oude Markt, herbergt verschillende verkopers die authentieke en betaalbare Curaçaose gerechten serveren. Het delen van borden vers bereide vis, kip en groenten, geserveerd in familiekring met een flinke portie rijst, salade en bakbananen aan nette, gemeenschappelijke picknicktafels is een deel van de charme, maar je kunt het smakelijke eten ook meenemen.
- Haal een afscheidscadeau op bij Serena’s Art Factory
In het Papiaments is “chichi” een bijnaam voor een oudere zus, en dit rondborstige en kleurrijke beeldje vertegenwoordigt Caraïbische koninginnen goed. Het eerste Chichi beeldje werd gemaakt door de Duitse kunstenares Serena Israel, eigenares van Serena’s Art Factory. Voor een gedenkwaardig souvenir koop je een handgemaakte chichi in de maat en het patroon van je keuze, met de hand beschilderd door een van Serena’s kunstenaars of volg je een workshop en ontwerp je eigen brutale chichi.